Werken aan sociale veiligheid
5 augustus 2023In gesprek over inzetbaarheid
3 oktober 2023
Psychisch verzuim voorkomen
Ziekteverzuim is van alle tijden, maar de bron ervan verandert. Recent onderzoek in opdracht van Arbo Unie wijst uit dat in Q1 van dit jaar liefst 26% van uitval een psychische achtergrond heeft. Een verdere stijging wordt verwacht. Niet onlogisch gezien de structurele krapte op de arbeidsmarkt en de vele crises die voor stress en onzekerheid zorgen. Ook bij jouw personeel. Bestaanszekerheid lijkt niet voor niets een belangrijk thema in de komende verkiezingen te worden.
Psychisch verzuim
Psychisch verzuim duurt gemiddeld gezien langer dan fysiek verzuim. En de uitvalduur loopt op (gemiddeld 10 dagen langer dan 5 jaar geleden). Wat betekent deze ontwikkeling voor jouw arbobeleid? Als de verzuimprocessen vooral reactief zijn ingericht, zul je snel een omslag moeten maken. Naar een meer preventieve aanpak.
Oorzaken
Uiteraard kan het verzuim geheel buiten jouw invloedssfeer als werkgever liggen; in de privé situatie. Maar vaak is het een combinatie van werk en privé. Wat er speelt op de werkvloer kan mede van invloed zijn op de klachten. Dat hangt bijvoorbeeld samen met oplopende werkdruk (omdat er niet genoeg mensen te vinden zijn), maar ook met onderlinge werkverhoudingen, de aansturing en de normen en waarden op de werkvloer (de cultuur). Of - ook niet onbelangrijk – met het onvoldoende inzetten van een medewerker op zijn/ haar talenten.
Preventie
Het is belangrijk hier scherp en proactief zicht op te hebben. Enkel een jaarlijks medewerker tevredenheid onderzoek of functioneringsgesprek geeft je niet de inzichten die nodig zijn. Er dient doorlopend aandacht voor te zijn.
Met onze arbodienstverlening ondersteunen wij bij het inzetten en uitvoeren van een preventieve aanpak. We brengen in kaart waar de risicofactoren liggen binnen jouw organisatie, bijv. op het gebied van werkstress en (sociale) onveiligheid en koppelen hier concrete doelen aan. Daarnaast kijken we óók naar die factoren die maken dat medewerkers werkplezier hebben. Het reduceren van de grootste verzuimrisico’s en het versterken van die elementen die welzijn stimuleren zorgen voor een dubbel effect.
Wil je weten wat dit voor jouw organisatie op kan leveren? We komen graag in contact.