Onze diensten
Effectief samenwerken
Effectief samenwerken is cruciaal voor een succesvolle organisatie én voor het sociaal welzijn en de vitaliteit van medewerkers. Wij helpen bij het creëren van een psychologisch veilige werkomgeving, waar medewerkers centraal staan en teams optimaal kunnen presteren.
Mensgericht leiderschap
Deze tijd vraagt om menselijk leiderschap. Om teamleiders en managers die medewerkers leren eigen verantwoordelijkheid te nemen en hen stimuleren om zelfsturend te werken. Dat is een hele andere insteek dan traditioneel leidinggeven: collega’s vooral vertellen wat zij moeten doen, hoe ze dat moeten doen en wanneer.
Onze ‘werkvloeraanpak’ voor managers, afdelingschefs, projectleiders en voormannen is gericht op het versterken van mensgericht leiderschap. Op een manier van aansturen waarin de focus ligt op mogelijkheden en groeikansen, niet op beperkingen en reductie van ‘problemen’. Hoe haal je het beste uit de mensen, qua productie en welbevinden?
Ons leiderschapsprogramma is praktisch, altijd ‘in company’ en gericht op directe uitvoering. We combineren training en coaching in een aanpak (op maat) waar leidinggevenden direct resultaat mee kunnen bereiken. Dit gaat wel stapsgewijs. Alleen dan is er blijvende impact. We leren leidinggevenden geen kunstjes.
Teamcoaching
Teamprestaties worden sterk beïnvloed door hoe het gaat in de groep. Het liefst willen we alle neuzen dezelfde kant op. Maar dat is niet eenvoudig als er bijvoorbeeld sprake is van verschil in generaties, geslacht en culturele diversiteit. Iedereen is anders en drijfveren verschillen per persoon. Toch blijft groeipotentieel op teamniveau vaak onbenut, simpelweg omdat we weglopen voor het goede gesprek. Knelpunten worden vaak niet echt besproken, maar blijven sluimeren. Niet bij ons.
In onze teamcoaching richten we ons op gemeenschappelijke doelen, maar: met erkenning van verschillen tussen medewerkers. We zien diversiteit als kracht en mogelijkheid om het samen nóg beter te doen. Focus op het benutten van individueel talent ten bate van de groep versterkt ieders betrokkenheid en werkplezier.
Onze aanpak is gericht op het team als veilige werkomgeving. Een omgeving waarin het goede gesprek mogelijk is en niet om de hete brij wordt heen gedraaid. Waarin ieders talent en bijdrage aan het geheel wordt gezien en erkend. En waarin ieders eigen verantwoordelijkheid wordt gestimuleerd, ten behoeve van het gemeenschappelijke doel.
PSA beleid
Met onze aanpak op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) ondersteunen we jouw organisatie met het ontwikkelen van beleid om een psychologisch veilige werkomgeving te creëren, waarin medewerkers zich vrij durven uit te spreken en ongewenst gedrag wordt voorkomen. Daarnaast besteden we aandacht aan het voorkomen van werkdruk en werkstress. We brengen arbeidsrisico’s in kaart en adviseren over preventieve acties.. Dit doorlopende proces richt zich op het voorkomen van problemen en ‘gedoe op de werkplek’, en het bevorderen van een positieve werkcultuur.
Door inzichten van de werkvloer op te halen, creëren we praktisch en effectief beleid dat aansluit bij de behoeften van de organisatie. Deze aanpak versterkt het mentaal welbevinden en sociaal welzijn van medewerkers, wat bijdraagt aan hun vitaliteit en inzetbaarheid. Een veilige, gezonde en verbindende werkomgeving verhoogt de productiviteit van medewerkers, met positieve effecten voor de organisatie.
Vertrouwenspersoon
Dat medewerkers zich veilig voelen op het werk is geen soft gebeuren. Het is een effectieve manier om prestaties te verbeteren. Er kunnen zich altijd situaties voordoen die maken dat medewerkers zich sociaal minder veilig voelen. In een dergelijke situatie in het belangrijk dat zij -naast de leidinggevende- óók kunnen terugvallen op een onafhankelijke vertrouwenspersoon.
Onze (gecertificeerde) vertrouwenspersoon helpt bij het creëren van een sociaal veilige werkcultuur. We bieden een objectief en onafhankelijk luisterend oor voor medewerkers die daaraan behoefte hebben. We helpen haar/hem bij het zetten van vervolgstappen.
Makkelijke toegang tot een objectieve vertrouwenspersoon draagt bij aan een veilige en gezonde werkomgeving. Het idee dat je bij iemand terecht kunt als de situatie daarom vraagt. Dit voorkomt dat situaties escaleren, medewerkers uitvallen en/of de situatie ongewenst verlaten. Een sociaal veilige werkomgeving draagt bij aan prestaties van medewerkers én teams.